ZondigenWat mij bezig houd is dat dingen die echt leuk of lekker zijn vaak ook ongezond, slecht of niet binnen onze alledaagse moraal passen. Dus als iets leuk of lekker is dan ben je al snel aan het zondigen binnen onze calvinistische samenleving. Zondigen is dus vaak plezierig maar zondigen is ook verwerpelijk, dat is lastig uit te leggen….

Zonden zijn nog ouder dan Metusalem. De eerste zonde werd gepleegd door Eva, die zich door een slang liet verleiden om een verboden appel eten. Eva, een vrouw… ze voelde zich natuurlijk direct schuldig en sleurde  daarmee ook de nietsvermoedende en onschuldige Adam mee in haar zonde. Onze lieve heer was streng, gaf ze geen tweede kans en knikkerde ze direct het paradijs uit.  Ze mochten dus niet meer in hun blootje luieren in het paradijs maar voor straf aan het werk en kinderen maken.  Is gewoon werken en een gezinnetje stichten dan echt een straf voor een zonde?

Ondanks alle zonden is het, laat ik het beperken tot Nederland, best wel leuk en gezellig geworden sinds de schepping. We leven er rustig op los in ons mooie en welvarende polderland.  Natuurlijk zijn er altijd mensen die oordelen en veroordelen maar ik ben er van overtuigd dat iedereen in meer of mindere mate zondigt en er plezier aan heeft! Of anders de stille wens heeft om ook eens te zondigen.

Conclusie

Waar hebben we het  over: ‘zondigen’ maar wat zijn dan die zonden dan eigelijk. Natuurlijk hebben wij hier een lijstje voor.  We kennen zeven hoofdzonden, achtereenvolgens: ijdelheid, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, toorn en luiheid.

Als je het lijstje goed bekijkt en niemand zou zondigen dan zou het niet alleen oersaai worden maar we zullen ook nooit wat bereiken met ons zelf, economisch maar ook niet in onze samenleving tussen mensen onderling.

Hoe prettig is het niet om een ijdeltuit (ijdelheid) te zijn en bezig te zijn met ondernemen om zo veel mogelijk winst (hebzucht) te maken. Successen te vieren in een hemelbed met je vrouwelijke compagnon, secretaresse of maitresse met kip, druiven, champagne en sex. (gulzigheid & lust) Maar wraak neemt als de concurrent de order krijgt waar jij een feestje voor hebt gegeven (toorn). Maar ook jaloers (jaloezie) wordt op je echtgenote als zij een minnaar heeft omdat jij te beroerd (luiheid) was om om haar aandacht te geven!

Met al mijn wijsheid bedenk ik mij dat wij gewoon massaal ons hart moeten volgen en lekker moeten zondigen met de gedachte: Een zonde is pas een zonde als het ontdekt wordt. Dan komt het er op aan of je genoeg creativiteit hebt om de zonde uit te leggen, zonder dat je het paradijs wordt uitgeschopt!

 


3 reacties

Greggbox · 12 oktober 2019 op 00:52

Хорошая статья

BrianIsots · 25 maart 2020 op 01:39

Wow, attractive portal. Thnx …

Royal CBD · 19 mei 2020 op 07:28

Hey! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.

Does managing a well-established blog like yours require a lot of work?
I am brand new to running a blog however I do write in my diary daily.
I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.

Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers.

Thankyou!

P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website
re-design. You can find it by searching for «royal cbd» —
no sweat if you can’t.

Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *